Het project

Het Hof van Terbregge: Een voormalig schoolgebouw met markante architectuur op een bijzondere stedenbouwkundige locatie krijgt een tweede leven als woongebouw: Het Hof van Terbregge.

Van school naar bijzonder bouwproject

Projectontwikkelaar Burgland is verantwoordelijk voor de transformatie van de voormalige school aan de Ommoordseweg in Hillegersberg. Het historische gebouw, de voormalige bewaarschool aan het binnenhof en het huis van het schoolhoofd krijgen een nieuwe bestemming: elf unieke woningen van Het Hof van Terbregge.

Het Rotterdamse Kolpa Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor Het Hof van Terbregge, waarbij de kenmerkende architectuur van de school behouden blijft. Het schoolgebouw valt onder ‘beschermd stadsgezicht’, zodoende wordt de voorgevel aan de Ommoordseweg en Terbregseweg gerespecteerd en intact gelaten.

De klaslokalen van het schoolgebouw worden getransformeerd naar zes bijzondere loftwoningen. Achter de school komen vier ruime nieuwbouwwoningen die qua ontwerp en detaillering zoveel mogelijk aansluiten bij de bestaande school. Naast deze tien woningen wordt ook de woning van het schoolhoofd volledig gerenoveerd. De nieuwbouw en het schoolgebouw vormen tezamen een rustig groen woonhof, waaraan alle woningen gesitueerd zijn en ontsloten worden. Het karakter van woonhof wordt benadrukt door de hoofdentree onder de toren die toegang geeft tot het hof.

Ook de authentieke details zoals de entree/voordeur en het originele tegelwerk in het portaal krijgen als entree van de hal een nieuwe betekenis. De loftwoningen zijn bijzonder, omdat de extra hoge ruimtes van de oorspronkelijke klaslokalen behouden blijven en de zolderverdieping met het originele houten dakspanten ook ruimtelijk bij de woning betrokken wordt.

Zowel de woningen in de historische gebouwdelen, als de nieuwbouwwoningen hebben een eigentijds wooncomfort, hoogwaardige isolatiewaarden en een duurzame warmteopwekking middels een warmtepompsysteem.

Dit alles maakt Het Hof van Terbregge een bijzonder project met verrassende woningen rondom de vroegere ‘speelplaats’ van de school, een rustige groene woonhof.

School op de hoek

Wonen in een stukje historisch Rotterdam

Het Hof van Terbregge ligt in het voormalig buurschap Terbregge, dat in de dertiende eeuw ontstond rond een brug over De Rotte.

Het oudste gedeelte van de school stamt uit 1883 en bestond uit slechts vier lokalen, gelegen aan de Terbregseweg. Rond 1908 is de woning van het schoolhoofd aan de linkerzijde bijgebouwd en werd op het terrein achter de school de bewaarschool (kleuterschool) gesticht, welke nu plaats gaat maken voor de vier zeer ruime Hofwoningen. In 1930 werd het schoolcomplex uitgebreid met nog eens twee lokalen langs de Ommoordseweg met de beeldbepalende toren en de karakteristieke ‘rondboog’-entree.

Blijf op de hoogte