Na een periode van leegstand en tijdelijke bewoning krijgt de voormalige ‘school op de hoek’ aan de Ommoordseweg in Hillegersberg een nieuwe bestemming. De school wordt getransformeerd tot Het Hof van Terbregge, een wooncomplex met elf unieke woningen. Op 22 juli jl. werd het verkoopbord feestelijk onthuld in aanwezigheid van ontwikkelaar Burgland, Kolpa Architecten, Ravestein Bouwmanagement en de buurtvereniging Terbregge’s Belang.

De projectontwikkelaar Burgland is verantwoordelijk voor de transformatie van de voormalige school aan de Ommoordseweg in Hillegersberg naar de elf unieke woningen. De projectontwikkelaar zag direct een nieuwe bestemming voor het historische gebouw. Projectmanager IJsbrand Alberts vertelt: “We vinden het erg belangrijk dat de bestaande structuur van het schoolgebouw behouden blijft, we willen dus zeker geen grootschalig woningbouwproject realiseren. Het Rotterdamse Kolpa Architecten heeft van ons de taak gekregen om hier een passend plan voor te maken. Met als resultaat elf bijzondere en functionele woningen, die aansluiten bij hetgeen wat men in Hillegersberg zoekt.” Alberts vervolgt: “Wij verwachten eind dit jaar te starten met de bouwwerkzaamheden, waar Ravestein Bouwmanagement ons bij zal begeleiden.”

Bijzonder project met behoud van authentieke details

Het Hof van Terbregge bestaat uit elf verschillende woningen, verdeeld over drie blokken. De klaslokalen van het voormalig schoolgebouw worden getransformeerd naar zes duurzame woningen met behoudt van de authentieke details zoals de hoge raampartijen. Achter de school en aan het binnenhof worden vier ruime nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Het project kent ook één special: het huis van het schoolhoofd uit 1908. Deze authentieke woning wordt volledig gerenoveerd en verduurzaamd.

Het schoolgebouw valt onder ‘beschermd stadsgezicht’, zodoende wordt de voorgevel gerespecteerd en intact gelaten. Cor de Vries van Kolpa Architecten vertelt “We zijn erg tevreden dat we de bestaande architectuur en authentieke details van de school kunnen behouden en respecteren. Ook de nieuwbouwwoningen aan het hof zullen qua ontwerp en detaillering zoveel mogelijk aansluiten bij de bestaande school.”

Goede samenwerking met de buurtvereniging

De ontwikkeling van het wooncomplex is in goede samenspraak gegaan met de buurtvereniging Terbregge’s Belang. IJsbrand Alberts vertelt: “Het is voor ons als ontwikkelaar erg belangrijk om goede communicatie met de omgeving te hebben en draagvlak voor het project te hebben.”

Secretaris van de buurtvereniging Bert Wagemans is nauw betrokken bij de ontwikkeling en assisteert waar nodig. Wagemakers vertelt enthousiast: “Het bestuur is uitermate tevreden met de ontwikkelingen van het wooncomplex, zeker omdat de bestaande architectuur, welke een voorbeeld van de Amsterdamse school is, intact zal blijven.” Wagemakers vervolgt: “Daarnaast hebben we onze leden gevraagd een naam te bedenken voor dit project. Bianca Arissen heeft de naam ‘Het Hof van Terbregge’ voorgedragen en is als winnaar uit de bus gekomen. We zijn verheugd dat het project daadwerkelijk deze naam krijgt.”

Het Hof van Terbregge gaat vanaf 22 juli 2020 in de pre-sale.

De pre-sale van Het Hof van Terbregge is op woensdag 22 juli jl. feestelijk afgetrapt met de onthulling van het verkoopbord aan de Ommoordseweg in aanwezigheid van ontwikkelaar Burgland, Kolpa Architecten, Ravestein Bouwmanagement en de buurtvereniging Terbregge’s Belang. Ook de bedenker van de projectnaam Bianca Arissen was hierbij aanwezig en nam als symbolische prijs een miniatuur van het verkoopbord in ontvangst.